Philips 335A-21 uit 1935
- Deel I -
Via een ruil kwam ik in april 2022 in het bezit van deze radio.
Philips 335A-21 |
Dit is een "all wave" toestel waardoor het nagenoeg overal ter wereld te gebruiken was. In praktijk werden deze toestellen in die tijd vooral verkocht in de tropen. Vandaar dat deze toestellen vaak "Tropenradio's" of "Tropenontvangers" genoemd worden. Ook waren ze bestand tegen het tropische klimaat. Dat wil zeggen: tegen het klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Waar ze niet tegen bestand zijn is de houtborende kevers, termieten en de vochtigheid die het hout aantast op lange duur. Vandaag de dag zijn veel vroege tropenontvangers moeilijk te vinden en relatief zeldzaam.
Leg ik even de focus op Indonesië dan zijn er meer factoren die meespelen in de zeldzaamheid van speciaal vooroorlogse radio's uit dit land.
- Eerste is radiobezit. In 1935 waren er relatief en absoluut (!) gezien in Indië (In 1935 ca. 61 miljoen inwoners) veel minder radiobezitters dan in Nederland (In 1935: 8,4 miljoen inwoners). Pas vanaf 1934 kwam de NIROM met een uitgebreider netwerk, terwijl in Nederland er al talloze omroepen waren. Het voert te ver om op deze plaats daar dieper op in te gaan, het is een een complex verhaal dat meerdere factoren kent.
- Klimaat. Hoewel de toestellen speciaal voor de tropen ontworpen waren waren ze op de lange duur niet bestand tegen ongedierte en de hoge luchtvochtigheid. Kasten werden opgevreten door termieten en boktorren, chassis roesten en het toestel gaat storen en beland bij de sampah (vuilnis).
- De Japanse bezetting. Toestellen moesten ingeleverd worden, of werden "gesteriliseerd" (vastgezet op één zender). Velen verstopten hun toestel voor de Jappen, maar gezien het klimaat zal het niet echt bijgedragen hebben aan het fysieke behoud van het toestel. Daarnaast hadden velen na de bevrijding in augustus 1945 niet de mogelijkheid terug te keren naar huis door de onlusten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de jonge Republik. Menig toestel zal weggerot zijn in de grond.
- Terugkeer naar Nederland 1945 - 1965. Tussen 1945 en 1965 zijn grote aantallen Nederlanders, maar ook Indo's en andere groepen vertrokken uit Indonesië, al dan niet gedwongen. Sommigen namen hun radio mee, anderen verkochten deze alvorens vertrek. De weinige radio's van "Indische" origine in verzamelingen nu in Nederland hebben we vaak te danken aan de mensen die deze meenamen naar Nederland. Tel daarbij op dat veel van deze radio's uiteindelijk ook hun weg naar de kraakwagen hebben gevonden wegens ouderwets...
- De bewogen jaren 1965/1966 (dat is een understatement, naar schatting lieten tijdens deze "bewogen" tijd tussen de 500.000 en 1.200.000 Indonesiërs het leven). Aldaar rust nog steeds een taboe op deze tijd.
- De geringe belangstelling in Indonesië voor oude spullen. Lange tijd was er in Indonesië (en veel andere Aziatische landen) weinig tot geen belangstelling voor oude spullen. Gelukkig is dit de laatste jaren aan het veranderen met zeer sterk stijgende prijzen voor oude spullen ten gevolge. Echter veel is vernietigd en zeker spullen van vóór de Japanse bezetting zijn zeer gezocht en duur in onze ogen.
Advertentie Philips 335A-21 (1936) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten