zondag 19 april 2020


Het raadsel van Frank H. Verkoulen uit Chicago.


Frank Verkoulen Sr. is volgens de beschikbare bronnen geboren in 1855. Zijn zoon (ook genaamd Frank Verkoulen) verklaart bij de aanvraag voor een paspoort in 1918 dat zijn vader in 1878 naar de USA is gekomen. Dat is niet geheel juist, zijn vader kwam al in 1863 als ca. 7 jarige naar de VS met zijn ouders. Frank Jr. (ik zal hem voor het gemak Frank Jr. noemen en zijn vader Frank Sr.) verklaart in 1918 ook dat zijn vader Frank Sr. te Antwerpen geboren is.

Wat ik bij de start van mijn zoektocht weet is dat Frank Sr. en zijn ouders in 1863 met het schip "Wilhelmine" vertrokken naar New York. Dit had ik al in 2014 uitgezocht. Op de scheepslijsten heet vader: "Gottfreda Verkaulen", zijn vrouw "Johanne Verkaulen" en Frank Sr. heet "Francois Verkaulen". Volgens de burgerlijke stand heten zij: Godefridus Verkoulen, geboren 7 juli 1820 te Oler (Nederlands Limburg) en zijn echtgenote Joanna Lamberigts, geboren 30 augustus 1830 te Kessenich (België). Zij zijn in december 1860 gehuwd te Luik, nadat de eerste echtgenote (Moors) van de bruidegom overleden is te Luik in juni 1860. Uit het tweede huwelijk komen twee doodgeboren kinderen in 1861 en 1862.  Uit het eerste huwelijk met Moors van Godefridus zijn er twee kinderen geboren in 1845 en 1849. Echter de eerste overlijd nog geen 9 jaar oud in 1854 en de tweede tien maanden oud in 1849. Dus de vraag is: wie is de Francois Verkoulen van 7 jaar oud die zij meenemen naar de "Nieuwe wereld" ?


Fragment van de passagierslijst uit 1863.

Ik heb lang gezocht naar een geboorte van een derde kind uit het huwelijk Verkoulen x Moors in Luik, want het paar Verkoulen x Moors vertrekt eind juni 1848 vanuit Dilsen (B) naar Luik, ik heb geen reden om aan te nemen dat zij tussentijds elders geweest zijn. Toch heb ik voor de zekerheid de tienjarige tafels van de geboorten van de omliggende plaatsen doorgenomen, zonder resultaat.

Zij nemen vanuit Dilsen 1 zoon mee die in 1854 te Luik zal overlijden. Echtgenote Moors (geboren in 1809) is dan al 45 jaar oud. Dus als we er van uitgaan dat Frank Sr. in ca. 1855 is geboren uit dit echtpaar betekent dat de moeder nog op 45 jarige leeftijd een kind krijgt. Niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk.

Ik heb mij lang gefocust op de veronderstelling dat Frank Sr. een kind is van Godefridus Verkoulen x Moors. Echter, toen ik geen inschrijving kon vinden kwam ik tot de conclusie dat er een kans is dat Frank Sr. een onecht kind is van Joanna Lamberigts, verwekt vóór het huwelijk met Godefridus. Dat moet dus onderzocht worden !

Joanna Lamberigts is geboortig van Kessenich. Wanneer zij vertrekt uit Kessenich is niet duidelijk, echter uit het bevolkingsregister blijkt dat zij in 1857 daar niet meer woont. Zijn moet dus voor die tijd vertrokken zijn.  In Luik en Antwerpen kan ik tussen 1851 en 1860 geen onechte kinderen van haar vinden. In 1856 vind ik haar terug in het bevolkingsregister van Tongeren, komende van Maaseik. Ik heb de tafels geboorten 1851-1860 bekeken van beide steden, maar niets gevonden dat wijst op een geboorte uit Joanna Lamberigts. Zij vertrekt in 1859 naar Luik vanuit Tongeren, echter zonder zich af te melden in laatstgenoemde plaats.

In 1862 vind ik het echtpaar Verkoulen - Lamberigts terug in Luik op het adres Rue St. Hubert te Luik. Hij staat vermeld als "Veuf Isabelle Moors", dus dat klopt. Hij woont daar met zijn echtgenote "Janine Lamberigts". Er staan echter geen kinderen vermeld. In februari 1863 verhuizen ze naar Rue Venta 11 te Luik. Van daar uit gaan ze in april 1863 naar Antwerpen en dan naar de V.S.

Inschrijving bevolkingsregister Luik 1862

Ik loop dus vast, zoon Francois is nergens terug te vinden. De bevolkingsregisters van Luik (stad) zijn chaotisch en moeilijk te doorzoeken. Deze zondag probeer ik nog eens iets te vinden in de bevolkingsregisters van Maaseik. Na enig zoeken vind ik een index van het register 1847-1856. Volgens de index is er een Joanna Lamberigts in deel 4 pagina 259. Pagina opgezocht en dat is haar. En er staat op het adres ook een "Franciscus Lamberigts" ingeschreven. Geboren 25-04-1855 te Maaseik ! Dat moet hem zijn ! Snel de geboorteakte opgezocht. Op 26 april 1855 wordt er aangifte gedaan door de vroedvrouw Clara Loomans van een kind van het mannelijk geslacht, geboren op 25 april 1855 om 11 uur in de avond, uit Joanna Lamberigts, ongehuwd, dienstmeid wonende in deze stad (Maaseik). Het kind krijgt de naam Franciscus (Frank !) Lamberigts. Dat moet hem zijn ! Na lang zoeken gevonden en is de euforie groot.

Geboorte inschrijving Maaseik 1855 Franciscus Lamberigts

In juni 1855 vertrekt moeder Joanna naar Maastricht. Zoon Franciscus blijft achter in Maaseik. Maar bij wie ? En wat gaat moeder doen in Maastricht ? Verder onderzoek wijst uit dat Franciscus in 1857 bij de weduwe Elisabeth Peeters in Maaseik woont. Hij is dan 1,5 jaar oud. De weduwe zal hem dus opgevoed hebben de eerste jaren tot het vertrek van de ouders naar de V.S.

Joanna Lamberigts woont ongeveer 4 jaar in Maaseik, van 1 april 1851 tot 1 juni 1855. Zij is daar dienstmeid bij 4 verschillande adressen, waarschijnlijk elk jaar een ander adres. Achtereenvolgens dient zij bij Schoofs in de Boschstraat (wijk Molen), Binje op de Markt (wijk Heppeneert), Willinck (wijk Heppeneert) en tenslotte Stoffels op de Molenweg (St. Jansberg). Uiteindelijk woont ze zelf op de Vossebergstraat in de wijk Molen, waarschijnlijk meteen na haar bevalling. Wie is nu de vader van Franciscus ? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, er is een kans dat de doopregisters van de Kerk in Maaseik uitsluitsel kunnen geven. Helaas staan deze niet online.

Het gezin van Godefridus Verkoulen gaat dus in 1863 naar de V.S. waar zij zich zullen vestigen in Chicago. Franciscus Lamberigts heet sindsdien Frank Verkoulen, hoewel hij niet erkend is door zijn pleegvader. Frank Verkoulen Sr. is een natuurlijke zoon van Joanna Lamberights en een onbekende vader. Godefridus Verkoulen is dus niet zijn echte vader. Toch dragen alle nakomelingen in Chicago de naam Verkoulen. Het lijkt erop dat Godefridus zijn stiefzoon geaccepteerd heeft als ware het zijn eigen zoon. Een bijzonder verhaal !

Blijft er één vraag: in Chicago noemt men hem Frank H. Verkoulen. Ik heb niet kunnen achterhalen waar de H. voor staat of waar die vandaan komt.

Frank overlijd in Chicago in 1905, bijna 50 jaar oud. Hij laat een vrouw en zoon na. Er is natuurlijk veel meer te vertellen of Frank, maar dat is wellicht iets voor een volgend blog !

Grafsteen Frank H. Verkoulen


(Update 08-11-2020: enkele schijffouten verbeterd en de naam "Lamberights" aangepast naar de correcte schrijfwijze "Lamberigts". Met dank aan Rik.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten