Onlangs heb ik een start gemaakt met de genealogie "Verkoelen". Ik schrijf bewust "Verkoelen", zo wordt mijn achternaam (die je schrijft als Vercoulen) uitgesproken in Venlo, de stad waar ik geboren ben. Iedereen die tegenwoordig de achternaam geschreven als "Vercoulen" voert, stamt af van Willem Vercoulen, geboren 1812 te Heythuysen. Hij huwde in 1833 te Helden met zijn buurmeisje Johanna Driessen. Een van zijn zonen, Peter Johannes "Hennes" Vercoulen, trouwt met een Venloos maedje genaamd Beatrix Frits. Het jonge paar gaat in Venlo wonen. Van deze zogenaamde Venlose tak stam ik af.
Echter, de grootouders van Willem Vercoulen uit 1812 hadden meer kinderen. De vrouwen laat ik buiten beschouwing omdat zij de achternaam én het Y-DNA niet doorgeven aan hun kinderen. Een uitzondering hierop is de ongehuwde moeder, zij geeft haar achternaam wel door aan haar nageslacht, maar deze kinderen dragen uiteraard het Y-DNA van de meestal onbekende vader. De grootouders van Willem Vercoulen zijn Joannes Verkoulen (!) en Sibilla Simons. Zij hadden de volgende zonen:
- Gerardus Verkoulen, geboren te Heythuysen in 1769. Hij zou pas in 1802 huwen met Christina Bardi. Christina was al toen al 45 jaar oud. Het huwelijk bleef dan ook kinderloos.
- Jacobus Verkoulen, geboren te Heythuysen in 1772. Hij trouwt in 1797 met Margaretha Corsten. Uit dit huwelijk 2 zonen die op hun beurt ook weer voor mannelijk nageslacht zorgen. De nakomelingen van dit paar schrijven zich als "Verkoulen" en "Verkoelen".
- Leonardus Verkoulen geboren te Heythuysen in 1778. Hij trouwt in 1811 met Petronille Snellen. Omdat Petronille bij het huwelijk al 37 jaar is, krijgt het paar maar 2 kinderen. De oudste zoon is dus de eerder genoemde Willem waar ik zelf van af stam. Verder krijgen ze nog een zoon Gerard, die echter al op 4 jarige leeftijd komt te overlijden. Alle nakomelingen van dit paar schijven zich als "Vercoulen".
- Petrus Joannes Verkoulen, geboren te Heythuysen in 1786. Hij huwt twee keer: met Anne Elisabeth van Wegberg met wie hij 6 kinderen krijgt, en met Henrina Cremers, die nog 2 kinderen krijgt. Petrus Joannes heeft maar één zoon die de volwassen leeftijd bereikt en huwt. Deze zoon heeft echter geen mannelijk nageslacht dat de volwassen leeftijd bereikt. Daarmee is deze tak in de mannelijke lijn uitgestorven.
De nakomelingen van Joannes Verkoulen en Sibilla Simons zoals boven beschreven heb ik "Tak A" genoemd. Uiteraard zijn er meerdere takken "Verkoelen". Om ergens te beginnen heb ik 1750 als startpunt genomen. Ik heb alle mannelijke Verkoelens die rond 1750 huwden in mijn stamboomprogramma gezet, en uitgezocht of ze kinderen kregen. Waarom 1750 ? Vóór 1750 zijn de verwantschappen niet altijd met zekerheid vast te stellen. In ieder geval niet eenvoudig. Dat is een puzzel die ik later op wil lossen, eventueel via DNA onderzoek als ik daarvoor de medewerking van vinden.
Tot nu tot kom ik tot 7 takken. Daarbij ben ik uitgegaan van de achternamen Verkoelen / Vercoelen / Verkoulen / Vercoulen. Andere varianten zijn nog "op de Coulen", "van der Coulen", "van Coulen", "Coolen", "Koulen" en alle varianten daarin met k en/of oe. Deze heb ik nog niet onderzocht. Ook komen vóór 1800 varianten voor als "Verkuelen" of "Verkeulen", maar deze zie ik na 1800 niet meer terug in Limburg.
Ga ik thans over tot de beschrijving van de verschillende takken.
- Tak A: Stamouders Jacobus Verkoulen (x 1736) Gertrudis Verport [aen gen Port]. Zie uitleg eerder in dit blog.
- Tak B: Stamouders Josephus Verkoulen (x 1743) Maria Raets. Relatief kleine tak met nakomelingen die zich schrijven als "Vercoelen" en "Verkoelen". Allen die tegenwoordig de achternaam "Vercoelen" voeren zijn nakomelingen van Josephus en Maria Raets.
- Tak C: Stamouders Jacobus Verkoelen (x 1748) Maria Ketels alias Velter. Grote tak met nakomelingen die zich schrijven als "Verkoelen" en "Verkoulen".
- Tak D: Stamouders Joannes Verkoulen (x 1749) Christina Houben. Tak met nakomelingen in Nederland, België (Mopertinge) en Duitsland (Duisburg). Allen schrijven zich als "Verkoelen".
- Tak E: Stamouders Joannes Verkoulen (x1761) Catharina Mooren. Uitgestorven tak. In 1839 sterft Laurentius Verkoulen als laatste nazaat van deze tak. Zijn huwelijk, evenals dat van zijn broer Angelus, blijft kinderloos.
- Tak F: Stamouders Jacobus Verkoulen (x 1748) Maria Clevers. Zij krijgen 3 zonen, Heijligen, Wilhelmus en Lambertus. Van de eerste twee heb ik nog niet kunnen achterhalen wat er van hun geworden is. Lambertus huwde in 1784 in Lebbeke (België) met Isabella Keppens. Het paar zou zich ook voorgoed in Lebbeke vestigen en daar voor nageslacht zorgen. De Verkoelens uit Lebbeke en omgeving zijn allen nazaten van deze Lambertus en schrijven zich allen "Verkoelen".
- Tak G: Stamouders Laurentius Vercoulen [op de Coulen] (x 1739) Petronella Vissers. Zij krijgen 4 kinderen, van wie één zoon: Joannes. Hij huwt in 1780 met Catharina Verlinden. Dit paar krijgt echter allen dochters. Tak uitgestorven in 1867 toen de jongste dochter Joanna stierf.
Of alle takken familie van elkaar zijn zal in de toekomst moeten blijken. Zeker is in ieder geval dat Tak B en Tak C met elkaar verwant zijn, Josephus en Jacobus zijn broers.
Voor het onderzoek heb ik via www.allelimburgers.nl alle geboorten / huwelijken / overlijdens tussen 1798 en respectievelijk 1902 / 1927 / 1952 onder de namen Verkoelen / Vercoelen / Verkoulen / Vercoulen in een stamboomprogramma gezet. Allemaal waren deze te plaatsen onder de takken A, B, C en D. Uiteraard bleef niet iedereen in Limburg. Ik vond Verkoelen's terug (tot ca. 1930) in o.a. Rotterdam, Asten, Cuijk, Eindhoven, Veldhoven, Den Haag. Ook zij waren te plaatsen onder één van de takken A tot en met D.
Wordt vervolgd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten