maandag 24 februari 2014

Een kindermoord in 1847 (Deel I)

Soms gebeurt het dat je in een archief op zoek bent naar bepaalde informatie, maar je aandacht getrokken wordt door iets wat helemaal niets met je onderzoek te maken heeft. Je gaat verder met je onderzoek, maar toch laat het je niet los. Dat had ik met onderstaande foto's die ik maakte in het archief te Maastricht in november 2013. De bladzijden zijn uit het register van "Het huis van Arrest" te Roermond.


Afbeelding: inschrijving d.d. 26 februari 1847 Huis van Arrest Roermond
 


In februari 2014, bij het uitzoeken en ordenen van de foto's uit november, kwam ik de foto's van de inschrijving in de gevangenis van Anna Helena Hermans weer tegen. Buiten de vraag wat ze precies misdaan had, rees ook de vraag of Anna Helena wellicht zijdelings familie was ? De achternaam Hermans zit ook bij mij in de familie.

Anna Helena Hermans is geboren op 16 februari 1813 te Grubbenvorst. Haar leeftijd op de inschrijving was dus correct, ze is dan 34 jaar. Haar ouders zijn Jacobus Hermans (*1770 Grubbenvorst) en Elisabeth Verhaegh (*1790 Sevenum). Opmerkelijk is dat er een verschil in leeftijd is van 20 jaar is tussen beide ouders. Anna Helena is het eerste kind van dit echtpaar. In 1815 volgt broer Michael (vernoemd naar zijn opa van vaders kant), en in 1817 Anna Gertrudis. Hoewel het geen familie is (Tenminste niet als vanuit Anna Helena 3 generaties terug ga), wil ik er toch een blog aan wijden.

Wat zou er gebeurd zijn ? Heeft ze als oppas het kind van een ander vermoord ? Volgens het register was ze immers ongehuwd. Eerst maar eens wat meer proberen te weten te komen over het gezin. Voor een bezoek aan het archief -waar ik de meeste informatie over deze zaak zal vinden- moet ik een dag vrij nemen, dus ik zal nog even geduld moeten hebben. Dan maar een eerst in de Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister duiken.

In december 1839 komt vader Jacobus, 69 jaar oud, te overlijden. Anna Helena is dan 26 jaar oud. Het gezin woont dan in Grubbenvorst - Heierhoeven. Dit is een gebied ten westen van het dorp Grubbenvorst. Het huisje van het gezin lag langs wat tegenwoordig de oude weg Venlo - Horst is. Exacter: de Venrayseweg. De locatie werd "De Kivit" genoemd. De huidige Kievitweg doet hier nog aan denken. Zie onderstaande afbeelding. Dit geeft de huidige situatie weer, waar ik in rood het perceel met het huisje ingetekend heb (bij benadering). Op het braakliggende stuk land dat je op de foto kunt zien moet dus het huisje met bijbehorend akkerland hebben gelegen. Het huisje lag vrij afgelegen, afgezien van het feit dat het aan een belangrijke doorgaande weg lag.

 
Afbeelding: Huidige situatie rond "de Kivit" met het huisje van het gezin Hermans - Verhaegh ingetekend.
 

Zoon Michael had waarschijnlijk net zijn militaire dienst erop zitten (lichting 1834) en voortaan was hij de man in huis. Michael en beide dochters zijn in 1839 nog alle ongehuwd. Michael is dan ook degene die in janauri 1841 bij Burgemeester Peter Bos een kind aan gaat geven dat in het huisje op de Kivit geboren is. Het is een jongetje dat de naam Petrus Hermans zal krijgen. Michael is niet de vader van het kind, de moeder is zijn oudere zuster Anna Helena. De vader is onbekend. Of het kindje bij de moeder blijft, of dat het bij familie wordt ondergebracht heb ik (nog) niet kunnen achterhalen.